TORTA
jazz 2006.12.27. 17:07
Sacher torta
Hozzvalk:
20 szelethez:
Piskthoz: 200g tcsokold, 8 db tojs, 200g margarin, 150g porcukor, 10g vanlis cukor,150g krisztlycukor, 12g stpor, 200g finomliszt
Tltelk s mzhoz: 250g baracklekvr, 300g tortabevon tcsokold, 20 ml rum, 2-3 ek. olaj
A stt elmelegtjk 190C-ra. A tortaformt megkenjk vajjal vagy olajjal s lisztezzk.
A 200g tcsokoldt vzfrdben felolvasztjuk. A tojsokat kettvlasztjuk.
A margarint habosra kikeverjk, aprnknt hozzadjuk az olvasztott csokoldt, a porcukrot
, a vanlis cukrot s egyenknt a tojs srgkat. A tojsfehrjket a 150g
kristlycukorral kemny habb verjk. Egyharmadt a masszhoz keverjk, a tbbit vatosan
adjuk hozz gy, hogy a stporos liszttel felvltva keverjk bele. A masszt a
tortaformba ntjk, a szeglyn krben egy kiss felmagastjuk (hogy minl kevsb
pposodjon fel). A forr stben 20 percig 180C-on stjk, majd 160C-on kb. 40 percig ?
nem szabad nyitogatni a st ajtajt, mert sszeesik a tszta! Ha kihlt a torta,
krbevgjuk s kt lapra vgju. Az alst megkenjk 4 evkanl rumos baracklekvrral.
A maradk lekvrt a torta tetejre s oldalra kenjk. A csokoldt vzfrdben
felolvasztjuk, olajjal felhgtjuk, hogy szebben tudjuk kenni.
A tortt a rcsra rakjuk s egy hatrozott mozdulattal lentjk a csokoldval.
Egyenletesen elkenjk (gyorsan tegyk, mert a csoki is gyorsan kt).
Ha megkttt a csoki, kssel vatosan krbevgjuk az aljt, s egy gyors mozdulattal
a tnyrra rakjuk.
|