TORTA
jazz 2006.12.27. 17:07
Sacher torta
Hozzávalók:
20 szelethez:
Piskótához: 200g étcsokoládé, 8 db tojás, 200g margarin, 150g porcukor, 10g vaníliás cukor,150g krisztálycukor, 12g sütőpor, 200g finomliszt
Töltelék és mázhoz: 250g baracklekvár, 300g tortabevonó étcsokoládé, 20 ml rum, 2-3 ek. olaj
A sütőt előmelegítjük 190°C-ra. A tortaformát megkenjük vajjal vagy olajjal és lisztezzük.
A 200g étcsokoládét vízfürdőben felolvasztjuk. A tojásokat kettéválasztjuk.
A margarint habosra kikeverjük, apránként hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, a porcukrot
, a vaníliás cukrot és egyenként a tojás sárgákat. A tojásfehérjéket a 150g
kristálycukorral kemény habbá verjük. Egyharmadát a masszához keverjük, a többit óvatosan
adjuk hozzá úgy, hogy a sütőporos liszttel felváltva keverjük bele. A masszát a
tortaformába öntjük, a szegélyén körben egy kissé felmagasítjuk (hogy minél kevésbé
púposodjon fel). A forró sütőben 20 percig 180°C-on sütjük, majd 160°C-on kb. 40 percig ?
nem szabad nyitogatni a sütő ajtaját, mert összeesik a tészta! Ha kihűlt a torta,
körbevágjuk és két lapra vágju. Az alsót megkenjük 4 evőkanál rumos baracklekvárral.
A maradék lekvárt a torta tetejére és oldalára kenjük. A csokoládét vízfürdőben
felolvasztjuk, olajjal felhígítjuk, hogy szebben tudjuk kenni.
A tortát a rácsra rakjuk és egy határozott mozdulattal leöntjük a csokoládéval.
Egyenletesen elkenjük (gyorsan tegyük, mert a csoki is gyorsan köt).
Ha megkötött a csoki, késsel óvatosan körbevágjuk az alját, és egy gyors mozdulattal
a tányérra rakjuk.
|