Torta
jazz 2006.12.28. 20:36
Gyümölcstorta
Hozzávalók 12 szelethez:
# A piskótához:
# 4 tojás
# 10 dkg cukor
# 10 dkg liszt
# A forma kikenéséhez:
# vaj és liszt
# A krémhez:
# 1 tasak zselatin (10 g)
# 8 dkg porcukor
# 2 evőkanál méz
# 4 dl joghurt
# 2 teáskanál reszelt citromhéj
# 2 dl tejszín
# A tetejére:
# 60 dkg vegyes gyümölcs
# 1 tasak fehér tortazselé
Előkészítés: Kivajazunk, kilisztezzük a formát. A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat)
előmelegítjük.
Elkészítés: A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük
2 dkg cukorral. A tojások sárgáját habosra keverjük 8 dkg cukorral, óvatosan belekeverjük
a felvert fehérjét, és közben beleszitáljuk a lisztet is. Nem szabad, hogy összetörjön
a hab. A tortaformába simítjuk, és a sütőben 20 percig sütjük, tűpróbáig.
A sütőből kivéve megvárjuk, míg kihűl, majd körbevágjuk, de a keretet nem vesszük le.
A joghurtkrémhez a zselatint a csomagon olvasható utasítás szerint beáztatjuk
fél dl vízbe. Jól kikeverjük a cukrot, a mézet, a joghurtot, majd beletesszük a reszelt
citromhéjat. Kemény habbá verjük a tejszínt, óvatosan hozzákeverjük a krémhez.
Végül felforrósítjuk a zselatint, pár percet hűtjük, és a krémbe keverjük. Hagyjuk
megdermedni.
Közben értelemszerűen megmossuk, megtisztítjuk, felaprítjuk a gyümölcsöket.
Még mielőtt teljesen megkötne a zselatin, rákenjük a krémet a kihűlt tortalapra.
A tortabevonót a csomagoláson olvasható utasítás szerint elkészítjük.
A krémre tesszük a felszeletelt gyümölcsöket, és bevonjuk az elkészített tortazselével.
Szeletelve tálaljuk.
|