pite
jazz 2006.12.28. 20:53
Amerikai pite
Tészta:
350 g liszt
1 késhegynyi Dr. Oetker Sütőpor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 csapott teáskanál só
175 g lágy margarin vagy vaj
1 tojásfehérje (közepes tojásból)
50 ml (kb. 4-5 evőkanál) hideg víz
Töltelék:
1 kg alma
100 g porcukor
1 mokkáskanál fahéj
50 g búzadar
Ezenkívül:
1 tojássárgája (közepes tojásból)
1 evőkanál tej
Elkészítés:
A lisztben elvegyítjük a sütőport, majd egy keverőedénybe szitáljuk és a többi hozzávalót
is belehelyezzük. Kézi robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd a
legmagasabb fokozaton addig verjük, amíg egynemű tésztát nem kapunk. Egy enyhén
belisztezett munkalapon a tésztát még egyszer átgyúrjuk és fóliába csavarva legalább
30 percig hideg helyen tároljuk. Utána a tészta 1/3 részét egy enyhén belisztezett
munkalapon kör alakúra (átmérő: 28 cm) nyújtjuk és gyümölcstorta formába helyezzük.
Egy villával többször megszúrkáljuk és elősütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve, a sütő alsó harmadában)
Légbefúvás: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 15 perc
Sütés után a tésztát kicsit hagyjuk kihűlni. Közben a maradék tészta 1/3 részét kinyújtjuk
úgy, hogy kb. 3 cm széles legyen. A tésztacsíkot körbe az alsó lapra helyezzük és a
forma oldalához nyomkodjuk.
A töltelékhez meghámozzuk az almát, lereszeljük, a porcukorral és a fahéjjal jól
elkeverjük. Egy edényben a levében megpároljuk. Amikor elég puha, levesszük a tűzről és
hozzáadjuk a búzadarát. Így töltjük a tésztába.
A maradék tésztát enyhén belisztezett munkalapon kör alakúra nyújtjuk. Kis figurákat
szaggatunk ki belőle, pl. almaformát. Majd feltekerjük a nyújtófára, óvatosan beborítjuk
vele az almatölteléket és kicsit rányomkodjuk. Ha szükséges, levágjuk a túlnyúló részt. A tojássárgáját elkeverjük a tejjel és bekenjük vele a pite felszínét, ráfektetjük a kivágott formákat és azokat is bekenjük.
Sütési hőmérséklet: mint az előbb
Sütési idő: kb. 45 perc
|